Carola de Vree is afdelingshoofd Communicatie bij de gemeente Rotterdam. Om ambtenaar te worden bij de gemeente Rotterdam verkocht ze haar eigen communicatiebedrijf. Vanuit haar bedrijf werkte ze gedurende 10 jaar voor 150 verschillende overheden als waterschappen, provincies, ministeries, kleine en grote gemeentes. Ze studeerde Beleidswetenschappen en Journalistiek in Tilburg, waar ze ook haar eerste baan bij de gemeente vond. Haar vervolgfunctie als hoofd van de afdeling Communicatie van gemeente Delft zorgde voor een verhuizing naar de Randstad.
“Ik ben dol op de complexiteit en de mogelijkheden in Rotterdam. De manier waarop de stad en de overheid zich tot elkaar verhouden is ook vernieuwend. De gemeentelijke organisatie zoekt hier de samenwerking met de samenleving en probeert oprecht in gesprek te blijven met alle Rotterdammers. Bijvoorbeeld Katendrecht, een gebied middenin de stad, heeft zich mede door zo’n goede publiek-private samenwerking spectaculair ontwikkeld. Dat kan volgens mij in weinig andere steden. Ik voel het dan ook als een eer en voorrecht dat ik mag werken aan de communicatie voor deze prachtstad.”
“Ik hou van de directheid van de mensen, je zou het rauw kunnen noemen. Ik ben zelf niet zo rauw, maar ik kan er best goed mee omgaan. Zowel in de stad als binnen de organisatie heb ik het gevoel dat ‘what you see is what you get’. De collega’s zijn best lief voor elkaar, maar wanneer ik bijvoorbeeld meega de wijk in, met een collegebezoek, dan spreken bewoners mij en de politici heel direct aan. Mijn idee is dat mijn loket altijd open moet zijn, dus ik geef altijd mijn contactinfo. Ik snap die directheid ook wel. Er zijn in Rotterdam mensen die behoorlijk diep in de problemen zitten, en die het beleid van de stad echt aan den lijve voelen. Ik wil mij echt en oprecht in hun problemen verdiepen en werken aan een oplossing waar dat vanuit mijn vakgebied kan.”
“Toen ik solliciteerde was ik niet op zoek naar een baan, want ik had al een eigen bedrijf. Ik was op zoek naar mooi werk dat ertoe doet. Ik wilde specifiek werken op deze plek, in deze stad. Deze stad biedt mij uitdaging; dit is de enige plek waarvoor ik bereid was mijn bedrijf aan de wilgen te hangen. Het is een ondernemende stad, waar ik als ondernemer goed bij pas.”
Ik was op zoek naar mooi werk dat ertoe doet.
“In mijn studie kon je kiezen tussen twee richtingen; Management en Organisatie, dat leidde naar een baan in het bedrijfsleven, of Bestuur en Beleidswetenschappen, dat naar werken voor de ‘duffe’ overheid zou leiden. Ik was een van de weinigen die de tweede mogelijkheid koos, en ik heb er geen spijt van. Ik vind de rol van een overheid in de maatschappij net zo belangrijk als die van het bedrijfsleven. Geld verdienen en de economie laten draaien is mooi, maar tegelijkertijd moeten we zo goed mogelijk sámenwerken aan betere omstandigheden, voor iedereen.”
“Mensen zijn afhankelijk van een overheid, met wetten en regels die nergens anders bestaan. Sommige dingen zoals maatschappelijke zorg zijn ook een monopolie. Het is niet zoals bij aardappelen, of kleren, die je kunt kopen waar het jou het mooist of goedkoopst lijkt. Juist omdat mensen bepaalde zaken verplicht met de gemeente moeten afhandelen, moet alles dat wij ambtenaren doen, en dus ook de communicatie, excellent zijn. We moeten ons huiswerk doen en zorgen dat het klopt.”
“Ik vond het afleggen van de ambtseed heel fijn. Ik zat in een grote groep met collega’s uit alle hoeken en gaten van de organisatie in de Burgerzaal. Het is best bijzonder, zoals Rotterdam dat doet. Er wordt expliciet gerefereerd aan zaken als integriteit, het maakt je bewuster van onze speciale plek.”
“Er kan hier heel veel, en dat kun je ook nog eens zelf bepalen. De gemeente biedt iedereen ruimte om er iets moois van te maken. Ik zie in ieder geval veel uitdagingen, toffe klussen en allerlei mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. De stad Rotterdam is het werkveld. Wat wil je dan nog meer?”