Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

    Nair is van digitalisering voor een veerkrachtig Rotterdam

    Het verhaal van Nair

    Wat doen wij als gemeente met de nieuwste ontwikkelingen, en wie worden er straks allemaal door geraakt?

    Nair Betencourt Chantre is strategisch adviseur digitalisering bij de afdeling Strategie & Ondersteuning van IIFO (Innovatie, Informatievoorziening, Facilitair en Onderzoek). Ze is geboren en getogen in Rotterdam en wat is er mooier dan iets kunnen betekenen voor je eigen stad? “Ik heb het gevoel dat mijn werk echt iets oplevert voor Rotterdammers.”

    Waarom koos jij voor Rotterdam?

    “Ik ben adviseur digitalisering, en ik bedenk me voortdurend dat dit niet alleen techniek is, maar ook een menselijke en ethische kant heeft. Wat doen wij als gemeente met de nieuwste ontwikkelingen, en wie worden er straks allemaal door geraakt? De wereld verandert door digitalisering, en keuzes die wij nu maken, hebben gevolgen voor ons werk en onze dienstverlening, en daardoor dus voor de Rotterdammers. We moeten zorgen dat we alle groepen in de stad in het oog houden, ook mensen die niet zo digitaal vaardig zijn.”

    We moeten ervoor zorgen dat we alle groepen in de stad in het oog houden, ook mensen die niet zo digitaal vaardig zijn.

    Wat motiveert jou?

    “Ik heb het gevoel dat ik op ontdekkingstocht ben! Rotterdam moet een ‘resilient city’ worden en dus moet de organisatie ook veerkrachtig zijn. Net als in het bedrijfsleven verleent de gemeente steeds meer digitale dienstverlening, van online formulieren tot chatbots, ook omdat burgers dit van ons verwachten. Sommige diensten worden beter door digitalisering, en de techniek geeft ons geweldige nieuwe mogelijkheden. Maar niet alle burgers willen of kunnen dat, dus balies en telefonische infolijnen blijven bestaan. Voor ons ambtenaren gaat digitalisering gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de manier van samenwerken, de vaardigheden die je moet hebben, en de rol van leidinggevenden. Sommige collega’s vragen zich al af hoe hun werk er over vijf jaar uitziet, en welke functies dan zijn geautomatiseerd. Ik stem daarom ook veel af met de afdeling HR, zodat die ervoor kan zorgen dat de organisatie en de medewerkers voorbereid zijn op de toekomst. Nieuwe technologie gaat onze manier van werken en dienstverlenen veranderen, dat kan je niet zomaar top-down invoeren. Je moet dat juist samendoen met de mensen die het aangaat, en we gaan nu ook veel meer op die manier werken. Sommigen vinden het spannend, ik vind het een uitdaging.”

    Welke ervaring zal je niet snel vergeten?

    “Dat we plotseling moesten thuiswerken vanwege corona was natuurlijk een schok, maar omdat de organisatie al eerder geïnvesteerd had in digitalisering, zoals bijvoorbeeld MS Teams, bleken we flexibel genoeg om het aan te kunnen. In één week werd er een app ontwikkeld voor de GGD, voor de corona-registratie, en in twee weken eentje voor de TOZO-regeling van het Regionaal Centrum Zelfstandigen. Daarna kwamen er nog meer virtuele assistenten om de GGD en RCZ verder te ondersteunen bij hun administratie. Dat was prachtig om te zien!”

    Nieuwe technologie gaat onze manier van werken en dienstverlenen veranderen. Sommigen vinden het spannend, ik vind het een uitdaging.

    Waaraan ben je momenteel bezig?

    “Ik ben nu als adviseur betrokken bij de Digitale Stad, een platform met een 3D-visualisatie van alle gegevens over Rotterdam die je maar kunt bedenken. Daarmee kun je in real time bijvoorbeeld bekijken hoe vol de vuilcontainers zijn, of de bus op tijd rijdt en hoe de schaduwen van nieuwe bomen en nog te bouwen flats gaan vallen. De gemeente gebruikt het op proef bij de participatie voor de herinrichting van een plein in Cool, en samen met de Veiligheidsregio onderzoeken we of de hulpdiensten ook de binnenruimtes van gebouwen ermee kunnen bekijken. Bij dat laatste onderwerp krijgen we te maken met het gewicht van privacy ten opzichte van een noodsituatie, dus dat wordt interessant. Zogenaamde augmented en virtual reality zorgt nu al voor mooie dingen; op het hek rond de bouwplaats van de Zalmhaventoren kun je een QR-code scannen, en dan zie je op je device hoe het gebouw er uiteindelijk uit komt te zien!”

    Wat is jouw boodschap aan een toekomstige collega?

    “Ik zou zeggen, als je echt iets wil betekenen voor je omgeving, dan is Rotterdam de plek. Werken op het gebied van digitalisering bij de gemeente gaat niet om het genereren van traffic of clicks op reclamebanners, maar om het echte leven. Je kunt hier op een verantwoorde manier omgaan met innovatie en je werk heeft echt maatschappelijke impact. Dus als dat je aanspreekt…”

     

    Meer verhalen lezen?

    Ik ben van gegevens leesbaar maken zodat collega's efficiënter werken

    Het verhaal van Aid

    Lees meer
    Didem loopt door Rotterdam, foto van Willem de Kan

    Ik ben van perfect werkende apps voor een slimme stad

    Het verhaal van Didem

    Lees meer

    Vergelijkbare vacatures

    • HBO
    • 36 uur
    • Advies (IT)
    • € 3602 - € 6862 p.m.