Naar hoofdinhoud Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu

Jouw favoriete vacatures

Klik op onderstaande functietitel(s) voor meer informatie over deze vacature(s). Je kunt dan ook direct solliciteren.

    Carlijn is van Rotterdamse wijken samen veilig maken

    Het verhaal van Carlijn

    Ik spreek iedereen: van wijkagent tot schooldirecteur, burgemeester en jongerenwerker. Dat maakt mijn werk heel afwisselend!

    Van klachten over hangjeugd tot explosieve situaties; Carlijn ziet het sinds 2020 allemaal voorbijkomen als accounthouder veiligheid bij de Directie Veiligheid. Elke dag staat ze met een been in de wijk en een been in het Stadhuis, om iedereen met elkaar te verbinden. Haar functie is misschien wel de meest veelzijdige binnen gemeente Rotterdam.

    Hoe ziet jouw dagelijks werk eruit als accounthouder veiligheid?

    'Ik ben elke dag bezig met mensen zich veilig laten voelen in de wijken van Prins Alexander. Door naar ze te luisteren en door hun zorgen en wensen te delen met degenen die daarover gaan: van wijkagent tot de burgemeester.

    Tegerlijktijd ben ik de schakel tussen Directie Veiligheid en autoriteiten zoals de politie, de brandweer, maar ook welzijnsorganisaties of collega’s van andere clusters,  en geef ik waar nodig gebiedsspecifieke informatie. Je zorgt als accounthouder veiligheid dat er op wijkniveau naar veiligheid wordt gekeken en zo nodig wordt ingegrepen. Dat kan heel praktisch zijn, zoals meer camera’s laten ophangen in overleg met horecaondernemers. Of de brandweer in contact brengen met een woningcorporatie over de brandveiligheid van een huizenblok bij een incident. Maar denk ook aan werken vanuit beleid, zoals adviseren bij de jaarplannen van de wijkraden. Wat kan er wel en wat niet? Soms moet ik verantwoording afleggen aan de wijkraden, bijvoorbeeld over waarom er vanuit beleid onvoldoende aandacht is voor een bepaald onderwerp. Mijn werk gaat letterlijk van de raad tot de straat!'.

    De burgemeester kijkt jou aan om inhoudelijke vragen te beantwoorden.

    Wat maakt werken in Rotterdam zo leuk?

    Rotterdam is de leukste stad van het land (lacht). Ik woon hier graag en er speelt op veiligheidsgebied heel veel. Je kunt daardoor echt het verschil maken voor de stad. Er valt nog zoveel te doen. Dat maakt dat er een heleboel kan, initiatief wordt gewaardeerd. Niks stroperig of langzaam; bij de Directie Veiligheid kun je in snel tempo uitproberen en doen. We hebben een relatief klein team. Dat werkt heel prettig. Daarnaast zijn Rotterdammers gewoon heel gezellig. En ik zie veel passie vanuit autoriteiten en organisaties om het goed te doen in de wijken; mensen die dicht op de Rotterdammer zitten. Wijkagenten die dag en nacht klaarstaan en de telefoon opnemen ondanks dat ze geen dienst hebben. Dat vind ik bijzonder. Je doet het echt samen.’

    Wat heeft indruk op je gemaakt?

    Ik werd in Rozenburg opgeroepen vanwege een dodelijke steekpartij. Rozenburg is een van de kleinste deelgebieden van Rotterdam. Iedereen kent elkaar daar en in dit geval ook de dader en het slachtoffer. Dat had enorm veel impact op de gemeenschap.

    Vanaf het moment dat je wordt opgeroepen gaan er honderd dingen tegelijk lopen. Iedereen wil informatie: collega’s van verschillende afdelingen, mensen in de wijk, de politie, maar ook zorginstellingen bij wie de dader en slachtoffer bekend waren. Er kwamen raadsvragen over messengeweld, er werd een stille tocht georganiseerd waarbij afstemming nodig was met allerlei partijen. Bewoners, ondernemers, de wijkraad; iedereen wil op zo’n moment z’n ei kwijt. Welke route wordt er gelopen? Wie zijn erbij aanwezig? Zijn er veiligheidsrisico’s? Op zaterdag ontving ik een appje dat de burgemeester op maandag een bezoek wilde brengen aan Rozenburg. Dan moet je zorgen dat er een programma is. Ga het maar doen! In een incident komt zo alles samen. Je bemiddelt om de stille tocht in goede banen te leiden en even later kijkt de burgemeester jou aan om inhoudelijke vragen te beantwoorden. Dat maakt deze baan zo onwijs divers én leuk.’ 

    Meer verhalen lezen?

    Ik ben van drugsvrije wijken

    Het verhaal van Gert-Jan

    Lees meer